Matchfixning i högre divisioner

Problemet med matchfixning inom fotbollen blir allt större. Nu anklagas de högsta ligorna i vissa länder för matchfixning, vilket betyder att det här problemet inte längre är begränsat till de lägre divisionerna.

fotball

Här kan man läsa om att cypriotisk fotboll skakas av en rapport från UEFA som pekar på att landet är ett utav de värsta i Europa när det kommer till matchfixning. Det europeiska fotbollsförbundet misstänker att hela sex matcher i den högsta serien från september till november har varit uppgjorda. Sedan år 2011 handlar det om totalt 75 misstänkta matcher som finns med i den rapport som det cypriotiska fotbollsförbundet nu har fått.

Anklagas för att hjälpa

Matchfixning på så här hög nivå är relativt ovanligt och förmodligen kommer Cyperns fotbollsförbund att se allvarligt på detta. Att det förekommer matchfixning på den här nivån är verkligen ett seriöst hot både mot fotboll och betting eftersom det blir svårare att veta om matchernas resultat verkligen är genuint. På VA Finans kan man läsa om att vissa spelbolag anklagas för att bereda väg för matchfixning. Detta beror på att de tillåter spel på väldigt låg nivå och långt nere i seriesystemet. Nu när det står klart att det även fixas i de högre divisionerna, kan knappast något spelbolag förhindra eller hjälpa till när det kommer till matchfixning.

Försöker stoppa problemet i Sverige

I Sverige är det relativt ovanligt med matchfixning, i alla fall i de högre divisionerna, men det blir faktiskt allt vanligare. Därför har man nu från olika håll gjort kraftansträngningar för att informera spelarna om problemet och försöka förhindra att problemet blir mer utbrett. I Sydsvenskan kan man läsa att svensk elitfotboll och Svenska Spel har börjat förebygga matchfixning genom att hålla föreläsningar för fotbollsspelarna och se till att de har all info som behövs kring matchfixningen. Det är framförallt de yngre fotbollsspelarna som de försökt informera eftersom det oftast är dem som tar emot pengar för den här typen av saker.