Regeringen inleder spelutredning

Svenska spelare spelar i allt större utsträckning hos utländska spelbolag och mindre hos Svenska Spel. Från många håll har man länge velat ha en utredning av hur utländska spelbolag ska etablera sig på den svenska spelmarknaden, men utredningen har försenats och skjutits upp. Nu går äntligen civilminister Ardalan Shekarabi (S) ut och meddelar att utredningen ska inledas.

Spelutredningen lades på is

Överallt på internet möter man spelreklam från både svenska och utländska spelbolag. Fler och fler spelare i Sverige går över till att spela hos utländska bolag, och bara det senaste året kan man se en tydlig ökning gentemot föregående år. Med detta som bakgrund har Svenska Spel och ATG krävt att regeringen ska inleda en ny spelutredning, men civilminstern gick då ut med att regeringen inte anser sig ha resurser för att genomföra detta för tillfället. Finansdepartementets egen expertgrupp ESO sågade då regeringens beslut att inte påbörja utredningen, rapporterade Göteborgsposten tidigare i våras, och nu verkar regeringen har lyssnat på kritiken och fått fram de resurser som tidigare saknats.

Ska utreda hur utländska spelbolag får etablera sig

Tidigare i veckan rapporterade Lotteriinspektionen att regeringen nu ska inleda utredningen som lades på is tidigare i år. Pengarna som fattats för utredningen ska tas från regeringskansliets budget. Och Ardalan Shekarabi meddalar nu att han bjuder in alla övriga partier förutom Sverigedemokraterna att samtala om utländska spelbolags framtid på den svenska spelmarknaden. Ett förslag är att spelare som löper risk för att fastna i ett spelberoende ska kunna stänga av sig själva från ett spelbolag och att alla andra spelbolag då också ska stängas för denna spelare, rapporterar Sveriges Radio. Denna frivilliga avstängning skulle då gälla alla aktörer som verkar i Sverige, alltså även utländska bolag. Även reklam för spel ska ses över och det kan innebära mycket strängare restriktioner gällande hur man får göra reklam och locka svenska konsumenter. Detta är ju inte helt okomplicerat eftersom det innebär att utländska spelbolag kanske inte lockas lika mycket till den svenska spelmarknaden, men det är en balansgång som ska diskuteras partierna emellan under utredningen, meddelar Ardalan Shekarabi.

Spelbolagens reklamer som lockar

Både svenska och utländska spelbolag försöker locka konsumenter med olika knep, men uppenbarligen har de utländska vunnit allt fler spelare från de svenska bolagen under de senaste åren. Dessa faktorer brukar spela roll för hur konsumenterna väljer spelbolag att spela hos:

  • Spänningsfaktorn i spelen
  • Erbjudanden om roliga slots
  • Löften om stora vinster

90858-casino-chips